https://www.kalandvagybol.hu/blogcikkek/

5 ok, amiért ki kell lépned a komfortzónából

2022.04.11

Természetes, hogy ragaszkodunk azokhoz a dolgokhoz, amelyekhez hozzászoktunk, ám minél több időt töltünk ebben a zónában, annál nehezebb lesz kitörni belőle.

Sokan egész életüket ott töltik, és soha nem merészkednek ki, hogy megnézzék, mit is érhettek volna el, vagy mire lennének képesek a kényelmi zónán kívül. Annak, hogy így éljük az életünket, komoly ára van. Míg a buborékunkon belül maradni azonnali előnyökkel jár, hosszú távon mégis csak veszítünk, amikor feláldozzuk azokat a lehetőségeket, amik adódtak volna életünk során, de megfutamodtunk előlük. 


                                [Photo: Yana Moroz/Pexels]

1. FEJLESZTI A BELSŐ ERŐT

Az őrültség egyik definíciója, hogy ugyanazt a dolgot csináljuk újra és újra, miközben mindig más végeredményt várunk. Mégis, sokan pontosan ezt teszik a mindennapjaikban, gátat szabva ezzel a fejlődésnek és ezáltal a boldogságnak. Ha valami újba kezdünk, ami kényelmetlenül érint minket (például új hobbit kezdünk el, vagy új barátot szerzünk), az segít a belső erőnk építésében. Még ha közben kudarcot is vallunk - ami gyakran előfordul -, közben megannyi tapasztalatra teszünk szert, amire a jövőben támaszkodhatunk. Ezek a tapasztalatok együttesen olyan építőkövekként fognak működni, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy tartalmasabb életet éljünk.

2. ÉPÍTI AZ ÖNBIZALMADAT

Az önbizalom nem olyasmi, amivel születünk. Ez egy olyan készség, amelyet oly módon építhetünk fel, hogy célokat tűzünk ki magunk elé, amiket aztán megvalósítunk, hogy aztán újabbakat tűzhessünk ki. Ahhoz, hogy önbizalmat fejlesszünk, szembe kell néznünk a félelmeinkkel, és kockáztatnunk kell. Mindannyian ismerjük azt a felemelő érzést, ami akkor jön, amikor elérünk valamit, amiben korábban nem is voltunk biztosak, hogy képesek vagyunk rá. Minél több célt tűzünk ki és érünk el, annál magasabbra szárnyal az önbizalmunk.

3. ALKALMAZKODÓBBÁ TESZ MINKET A VÁLTOZÁSOKHOZ

Minél több időt töltünk a komfortzónánkon belül, annál ijesztőbbnek tűnik számunkra az azon kívüli világ. A dolgok azonban gyorsan változnak, így aki fél a változástól, az azt kockáztatja, hogy lemarad. Azok számára, akik már a komfortzónájukat feszegetik, a változás nem tűnik olyan ijesztőnek. Ehelyett egy új munkahelyi projektben, vagy egy új nyelv elsajátításában inkább lehetőséget látnak, ami által  fejlődhetnek, gyarapodhatnak. 

4. KREATÍVABBÁ TESZ MINKET

Semmi nem hat rosszabbul a kreativitásunkra, mint amikor soha nem térünk le a megszokott útról. Minél tovább nem vagyunk hajlandóak új gondolatokat, ötleteket keresni, annál inkább belecsúszunk a megszokott kerékvágásba. Azzal, hogy kipróbálunk valami újat, olyan kreatív hullámokat gerjesztünk, amelyek felébresztik, stimulálják a képzeletünket.

5. MÁSKÉPP NEM FOGOD MEGTUDNI, MI LETT VOLNA, HA...

Azok, akik soha nem merészkednek túl a megszokotton, soha nem fogják tudni, mi lett volna, ha megpróbáltak volna olyan dolgokat tenni, amelyekről elsőre azt gondolták, nem tudják megoldani. Minden sikeres ember kockáztatott, és ha kudarcot vallott, összeszedte magát, és újra kockáztatott, amíg rá nem jött a megoldásra. A komfortzónájukon való kilépés sok sikeres ember számára életstílussá válik.

Bár a biztonságos utat választani mindig csábító, az út végén nagy árat kell fizetni a kényelemért. Az életük végén járó emberekkel készített interjúkban gyakran arról beszélnek, hogy megbánták azt, amit mindig is meg akartak tenni, de nem tették meg. Soha nem hallottam még olyat, hogy valaki azt mondta volna a halálos ágyán, hogy örül, hogy a biztonságos utat választotta, és nem vállalt semmilyen kockázatot. Ha az élet arról szól, hogy felkészüljünk a halálunkra, ahogy egyesek állítják, akkor a megbánás elkerülése talán a legnyomósabb ok arra, hogy kilépjünk a komfortzónánkból.


Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Minden jog fenntartva 2022-2023
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!