Te élnél Horvátországban? - Kriszta

Horvátországot sokan ismerjük, hiszen az egyik legkeresettebb nyaralós uticél. Talán fontolgatjuk is néha, hogy milyen jó lenne ott lakni, de tudjuk hogy más dolog a nyaralás és más életvitelszerűen ott élni. A podcast 3 éve alatt még nem készült adás az országról, így nagyon megörültem, amikor rátaláltam Krisztinára és nyitott volt arra, hogy meséljen a tapasztalatairól. Mivel ő ott is szülte a kisfiát, így az egészségügyről is mesélt. Elöljáróban annyit, hogy nagyon szeret ott lakni, mert Splitben már jelen van a mediterrán életérzés, és annak ellenére, hogy egy világjáró hajón dolgozott évekig, látott sok szép helyet, nem is tervez elköltözni onnan.


Végre Barcelona! - Eszter

Eszterrel volt már egy beszélgetés a podcastban, akkor Tenerifén élt, de már akkor érezte, hogy túl nyugodt az ő tempójához és tervezgette, hogy Barcelonába települ át. Ezt kisebb kitérőkkel meg is tette, fél éve él a katalán városban és a tapasztalatairól kérdeztem. Elöljáróban annyit, hogy jó döntésnek bizonyult a költözés, mert a digitális nomád életmódot felfüggesztve ezennel hosszabb időre tervez, a bőröndökből és bekerülhessenek a ruhák a szekrénybe. Hogy hogy tudja kamatoztatni a szakmájában azt, hogy helyfüggetlenül dolgozik, és hogy hogy lehetsz te is része a Barcelona életérzésnek, kiderült az adásból.

Diplomáciától kastély projektig - András

Mostani beszélgetőtársam Derdák András, aki több, mint 30 éve dolgozik a kultúra területén. Sikeres magyarországi karrierje során volt fideszes önkormányzati képviselő, Banán Klub néven kultúrházat alapított és működtetett 10 éven keresztül, a Millenáris Park művészeti igazgatója volt, majd egy éles kanyarral Franciaországba költözött, ahol a Párizsi Magyar Intézetet vezette. Mesél arról, hogy hogy sikerült a francia közönség figyelmét felkelteni a magyar kultúra iránt, és arról is, hogy a Covid okozta anyagi nehézségek után hogy lehet, hogy most egy 400 éves dél-francia kastélyban él családjával és építi újra a kastéllyal együtt az életét.

Boldogság a Sunshine Coast-on - Réka

Réka életútja Egerből indult, és vezetett a gyönyörű Sunshine Coast-ra Ausztráliában, ahol ma már egy boldog család anyukájaként él. Fiatalon, mindössze 19 évesen költözött Magyarországról, és azóta is Ausztráliát tekinti otthonának. Ebben a beszélgetésben Réka megosztja velünk, hogyan döntött úgy családjával együtt, hogy új életet kezdjenek a tengerentúlon, hogyan vett sorsdöntő fordulatokat az élete a Sunshine Coaston. Réka története betekintést ad abba, milyen egy új kultúrában gyökereket ereszteni, miközben megőrzi és átadja gyermekeinek magyar hagyományait. Megtudhatjuk, hogy a család milyen központi szerepet játszik az életében, és hogyan navigál a napi kihívások között egy olyan országban, ahol a napsütéses napok és a tenger közelsége mindennapos élvezet. Készüljetek egy inspiráló beszélgetésre, amely során Réka megosztja velünk azokat a tapasztalatokat, melyek meghatározták új életét Ausztráliában.

Benji, a magyar Leonardo DiCaprio - Benjámin

Üdvözlünk mindenkit a "Kalandvágyból külföldre" legújabb epizódjában, ahol ma Balázs Benjaminnal, a magyar Leonardo DiCaprio-ként is ismert világjáróval és technológiai zsenivel ismerkedünk meg. Benji már 15 éves korában elkezdett programozni, és mára olyan sikeres karriert épített fel, amely sokak számára csak álom marad. Már 19 évesen úgy döntött, hogy kipróbálja magát külföldön, és e döntése során olyan helyekre kalandozott, mint Ausztrália, Dubaj és Bali. Ebben az epizódban Benji elmeséli, hogyan formálta meg ezek a kulturálisan gazdag tapasztalatok az életét, és hogyan talált otthonra a világ különböző pontjain. Benjamin története inspirációul szolgálhat mindenkinek, aki nyitott a világra és arra vágyik, hogy kihozza magából a legtöbbet szakmailag és személyesen is.


4,5 gyerekkel Írországban - Péter

Mai adásunkban Péter történetét ismerhetitek meg, aki hatgyermekes apaként döntött úgy, hogy családjával egy évre Írországba költözik. Péter számára kiemelten fontos volt, hogy gyermekei egy angol nyelvterületen éljenek, így biztosítva számukra a stabil nyelvtudás előnyeit, amelyek az élet számos területén később kamatozhatnak. 2017-ben vágott neki a család ennek a nagy kalandnak, tele izgalommal és a közös tanulás és fejlődés lehetőségével. Az epizódban Péter megosztja velünk az Írországban töltött idő alatt szerzett tapasztalatait, beleértve a kulturális különbségekkel való szembenézést, a gyerekek iskolai élményeit, és hogy milyen kihívásokkal kellett megbirkózniuk egy idegen országban.

India helyett Svédország - Gábor

A legújabb adásban a már 14 éve Göteborgban élő Gábor történetét ismerheted meg. Multis munkája miatt rengeteg helyen járt a világban, épp Indiai költözésüket készítette elő, amikor szembe jött a lehetőség, hogy Svédországba költözhet feleségével és két kislányukkal. Vitorlással szelik a habokat a svéd vizeken, azt mondja, ez a közeg sokkal közvetlenebb kapcsolatokat hozott az életükbe ezt egy konkrét élmény történettel is alátámasztja.

Szenvedélyből tanoda - Gabriella

Ebben az epizódban Gabriella megosztja velünk a Tekergő Tanoda történetét, amely eredetileg mint hagyományos nevelési intézmény indult volna, ahol a szülők, különösen az anyukák, kicsit kiszakadhatnak a mindennapi gyereknevelési rutinból. A pandémia azonban új irányt szabott ennek a kezdeményezésnek, így az ötlet online formában valósult meg. A tanoda most már azoknak a külföldön élő magyar családoknak nyújt támogatást, akik szeretnék fenntartani gyermekeik kapcsolatát a magyar nyelvvel és kultúrával.

Mégis kolbászból van a kerítés? - Anna és Dani

Ebben a friss epizódban vendégül látjuk a "Beköltöztem a szomszédba" párost, akik megosztják velünk életük változásait, amióta Ausztriába költöztek. Megtudhatjuk tőlük, milyen kihívásokkal és lehetőségekkel jár a váltás a dinamikus Red Bulltól a közismert Aldiig, és milyen hatással van ez mindennapjaikra. Továbbá, izgalmas összehasonlításokat is hallhatunk a magyarországi és ausztriai árak között, különös tekintettel azokra a termékekre, amelyek mindkét országban jelen vannak. Csatlakozz hozzánk, hogy betekintést nyerj egy másik kultúrába, és felfedezd, hogyan alakulnak a költségek a határon túl.


Utazások a komfortzónán kívül - Aliz

Ertler Aliz, egy igazi világutazó, grafikus és marketinges, aki nemrégiben adta ki "Menni kell! – Utazások a komfortzónán kívül Brazíliától Kamcsatkáig" című könyvét. Aliz a világ közel 100 országában járt már, és több évig élt olyan izgalmas helyeken, mint Aarhus, Amszterdam, Moszkva és Dubai. A könyvében Aliz 100 lenyűgöző történetet oszt meg velünk 40 országból, bemutatva olyan úticélokat, melyek gyakran elkerülik a turisták figyelmét, vagy éppen népszerű helyeket tár fel egy szokatlan szemszögből.

Szerelmetes Barcelona - Angelika

Angelika a barátaival járt először Barcelonában, és ahogy közeledett a hazautazás napja, egyre elkeseredettebb lett, legszívesebben a hotel erkélyhez láncolta volna magát, hogy örökké ott maradhasson. Lehet valaki szerelmes egy városba? Angelika szerint igen.

Malajzia ezer arca - Panni

Panni teljesen jól érezte magát itthon, volt jó munkája, barátai, pezsgő élete. Aztán elutazott egyedül Görögországba és ott minden megváltozott. Hogy végül hogy kötött ki mégis Penang szigetén, Malajziában, erről beszélgetünk.

Skócia, a lehetőségek országa - Eszter története

Eszter Angliában élt, amikor egy barátjuk mesélt egy skóciai állásról, ami nagyon jó, leszámítva azt az apróságot, hogy az országnak borzasztó az időjárása, és ezért nem pályázza meg. Egy átmulatott éjszaka után aztán Eszter is megkereste az ajánlatot, amit brahiból meg is pályázott... 


Ausztrália: túl minden határon - Gergely története

Gergely egy munkahelyi csalódás miatt úgy érezte, hogy minél távolabb szeretne kerülni Magyarországtól. Választása Ausztráliára esett, hiszen kellően messze van. Nagy tervekkel vágott neki az útnak. Hogy aztán miért lett rövidebb a tervezettnél, kiderül az adásból.

Portugália objektíven (keresztül) - Nóra története

Ebben a különleges podcast adásban ismét Nóri a vendégünk, aki másodszor osztja meg velünk élményeit és tapasztalatait Portugáliában, 1,5 évvel a kiköltözése után. A lisszaboni Bazilika gyönyörű parkjában ülve, személyesen beszélgetünk az újrakezdés kihívásairól, életmentő műtétről, a kultúrák találkozásáról és a gyermeknevelésről külföldön. 

Kalandozás és házasság Pakisztánban - Virág története

Virág a weboldalán ezt írja magáról: "Az egyetemen végre megtaláltam a törzsemet és hosszas készülődés után 22 évesen megvettem az első repülőjegyemet, és elindultam a Szent Jakab útján." Nos, Virág azóta nagyon sokfelé járt, rengeteget utazik, legutóbb egy 1,5 éves ázsiai körutat tett. nagyrészt autóstoppal. Tavaly óta az év nagy részében Pakisztánba él ott megismert férjével.

A változás ízei, avagy Culinarium Toszkánában - Mikael története

Mikael Svédországban született, 10 éves korától 25 éven keresztül Németországban élt, de dolgozott Magyarországon is, mígnem aztán 50 éves korában úgy döntött, megnézi, milyen az élet az olaszoknál. Culinarium néven főzőkurzusokat és gasztrotúrákat szervez. 4 nyelven beszél anyanyelvi szinten, Márait kizárólag németül olvas. Magát örök migránsként jellemzi.


Szerelem és szabadság Portugáliában - Krisztina története

Krisztina közel 50 évesen találta meg a férfit, akivel megvalósíthatta gyerekkori álmát, hogy ti. egy meleg, napos mediterrán országba költözik. Barátságnak indult, szerelem lett belőle, ma pedig már egy évet élnek boldogan Lisszabonnban. 

Önkéntesként Afrikában - Afrikata története

Katalin évek óta jár Afrikába önkéntesként, több országban segített már. Kongóban él fogadott fia, aki az ő segítségével szerzett diplomát és nyitott kisboltot, amit Katalinról nevezett el. Ez arra volt elég a kezdetekben, hogy napi 3 dollár bevételt adjon, amiből testvérei és szülei enni tudtak.

Kétlakiság nyugdíjasként - Miklós története

Miklós gyerekkorában már felvillant a gondolat, hogy nyugdíjas éveit külföldön töltené. Amikor eljött az idő, a tettek mezejére lépett. Olaszországon belül Szicília és Észak-Olaszország az otthona, felváltva van hol itt, hol ott. Felesége egyelőre még itthon van, de gyakran meglátogatja és Miklós is rendszeresen jár haza.

Libanon, a csodaország - Zsuzsi története

Zsuzsi már gyerekkorában fényképnézegetés közben arról ábrándozott, hogy egyszer kipróbálja, milyen külföldön élni. Legfontosabb szó számára a "fejlődés", és ezt egy országváltással is gyakorolni lehet. Férjével Libanonban él, amiről állítja, hogy egy csodaország.


Országváltás 50 felett - Zsuzsa és Pepe története

Kevés az olyan történet, ahol a szereplők 50 éves koruk felett döntik el, hogy országot váltanak, így azoknak, akik középkorúként gondolkoznak a kiköltözésen, nagyon hasznos és érdekes lesz Zsuzsa és Pepe története. 9 éve, 50 felett kezdték el ízlelgetni, tervezgetni az országváltást, és 3 év alatt kristályosodott ki, hogy végül mi lesz a célország. 

Óvatosan Kolumbiában! - Tamara története

Tamara először Spanyolországban töltött tíz hónapot Erasmus programmal, majd szinte rögtön utána Kolumbiába utazott párjával, ahol angolt tanítottak. Itt hét hónapot töltöttek. Kolumbiában be kell tartani a szabályokat, tájékozódni kell és akkor biztonságosabb a külföldiek számára. Mindkét országról beszélgetünk. 

Hoztok nekem túrórudit? - Gabi története

Gabi és férje gyerekkorukban megtapasztalták, hogy milyen elszakadni a szülőhazától és pár évet idegen kultúrában eltölteni. Ezért is tudták biztosan, hogy saját gyereküknek is meg szeretnék ezt adni. Most két kisfiukkal Balin élnek. Gabi írt egy könyvet is a témáról, Hoztok nekem túrórudit? címmel. Az adásban erről is beszélgetünk.

Pénzfeldobással Angliába - Szilvi története

Szilvi családjával 5,5 éve él Angliába, mert ez volt az az ország, ami az általuk felállított kritériumoknak leginkább megfelelt: angol nyelvterület, nincs messze, jó az internet lefedettség. Hogy azon belül északra vagy délre menjenek, egy pénzérme feldobásával döntötték el. 


Ausztráliától Ausztriáig - Ádám története

Ádám azalatt a 3,5 hónap alatt döntötte el, hogy változtat az életén, amit Ausztráliában töltött nagymamájával. Az utazás gyerekkori álma volt, és azért szervezte, hogy 64 év után végre újra találkozzon a nagyija és annak testvére. Az volt a terve, hogy hazaérve pincérnek tanul és Ausztriába költözik. Ezt az álmát is megvalósította. Mielőtt kiköltözött, részt vett az országgyűlési választáson is, ahol az országos listán 2. helyezést ért el. 

Párizs minden nap ünnep - Anikó története

Anikó legnagyobb álma volt, hogy a divatvilágban teljesedjen ki a karrierje. Ehhez jó választásnak tűnik, hogy Párizsba költözött, mert ott minden a szépségről szól: az ételek, utcák, kirakatok, sütemények, minden csábítóan tálalva. Az adásból kiderül, hogy milyen sminkesként az élet a divat fővárosában.

Beköltöztek a szomszédba - Anna és Dani története

Hogyhogy még csak egy adás van Ausztriáról, amikor annyi magyar él ott, vagy dolgozik a szomszédban?! Anna és Dani közel egy éve élnek ott, mert itthon nem látták a jövőt családként, gyermekkel. Dani kalandvágyóbb, Anna nehezebben hozta meg a döntést, mert nagyon szoros a kapcsolata a szülőkkel, testvérekkel, de Ausztria közelsége végül őt is meggyőzte.

Erdélyből a nagyvilágba - Szidónia története

Szidónia és már tizenkét éve járja a világot, főként kalandvágytól fűtve. Erdélyben nőtt fel, és gyakran látogat vissza. Élt már Magyarországon, Máltán, Spanyolországban és Mexikóban is, valamint már 21 országot meglátogatott három kontinensen.


Nyitás után elsőként Szaúd-Arábiában - Nóri története 

Mit éreznél, ha félelmed leküzdve sétálnál a sötét erdőben, és a fejlámpád fényénél megpillantanál egy világító zöld szempárt, amit téged néz? Nóra időről-időre bolyong az éjszakai erdőben, mert felszabadító érzés, amikor az ember egyik zsigeri félelmét ilyen módon leküzdi. Szaúd-Arábiát álférjével, autóstoppal és vadkempingezve szelte át közvetlen a nyitás után. Mi ez, ha nem kalandvágy? Hallgasd Nóri hihetetlen történetét! 

A magyar állatsuttogó - Miklós története

Miklósról rengeteg cikk jelent már meg, népszerű podcastban is beszélt már, sok interjút adott. Engem ő azzal keresett meg azzal, hogy szerinte a története mindenképp a passzolna a podcast témájához és azt érzi, hogy a korábbi megjelenései felszínesek voltak, mert mindenki csak a szenzációt kereste a történetében. Nos, én hagytam őt beszélni, így lett az interjú 2,5 órás, amit emiatt két részletben adok közre.

A magyar állatsuttogó - Miklós története

Miklósról rengeteg cikk jelent már meg, népszerű podcastban is beszélt már, sok interjút adott. Engem ő azzal keresett meg azzal, hogy szerinte a története mindenképp a passzolna a podcast témájához és azt érzi, hogy a korábbi megjelenései felszínesek voltak, mert mindenki csak a szenzációt kereste a történetében. Nos, én hagytam őt beszélni, így lett az interjú 2,5 órás, amit emiatt két részletben adok közre.

Azori éden - Rita története

A Bulgáriában megismert azori fiú Rita kérdésére, hogy hol él, azt válaszolta, hogy a Paradicsomban. Rita amikor oda utazott, már 2. nap tudta, hogy ott fog élni. Nőként nehéz volt beilleszkedni,e de négy éven keresztül minden nap azt érezte, hogy ő a világ legboldogabb embere. Biokémikus és eredeti szakmáját beleilleszti az idegenvezetésbe.


Dupla országváltás - Éva története

Éva története azért különösen érdekes, mert a 40 év alatt háromszor kezdte teljesen nulláról az életét. Családi tragédia, válás, országváltás, ezek a főbb állomások, közben pedig izgalmas karrier út, ami nem egymásra épül, hanem mind teljesen különböző munkaterület. Mire az adás megjelenik, Évi német férjével már Olaszországban él.

Két jó barát - Gabriella története

Gabriella 26 évesen, egy Youtube-on megismert fiú miatt, kalandvágyból költözött Wroclaw-ba. Mindig is érdekelte, hogy mi van a "lengyel magyar két jóbarát" mondás mögött, így a költözésben az is benne volt, hogy saját bőrén megtapasztalhassa, hogy tényleg kedvelik-e a magyarokat ott. Hogy mik a tapasztalatai, kiderül az adásból.

Olaszmamma Torinóban - Helén története

Helén olasz férjével és kislányukkal Torinóban él. Arról is beszélgetünk, hogy annak ellenére, hogy kiválóan tudott már akkor is olaszul és lányként is imádta az országot, mégis nehéz volt meghozni a kiköltözéssel kapcsolatos döntést. Helén célja, hogy a magyarok figyelmét ráirányítsa Piemonte tartományra, mert egyrészt gyönyörű, másrészt a gasztronómiája is kihagyhatatlan élményeket tartogat.

Ahol az élet van - Viki története

Viki 19 évesen járt először a szigeten, barátjával egy luxus szállodában animátorkodtak. Egy balul elsült e-mail küldés miatt aztán 20 perc alatt össze kellett csomagolniuk és elhagyniuk a hotelt. Pénz nélkül... Itthon elindult a művészi karrierje: táncos előadóművésze, később koreográfusa lett az Operett Színháznak. A szíve azonban mindig visszahúzta Zanzibárra.


A világjáró család 2. rész - Timi és Zoli története

A 2. részben Nicaraguáról beszélgetünk, arról, hogy miért döntöttek úgy, hogy az utazások helyett, most egy évre letelepednek egy helyen. Miért éppen Nicaraguára esett a választásuk. Milyen az óvoda? Hogy megy a spanyol nyelv Poldinak? Ezek és még sokminden más. 

A világjáró család 1. rész - Timi és Zoli története

A kétrészes sorozat első adásában arról beszélgetünk, hogy milyen kisgyerekkel utazni. Az anyák legnagyobb félelme, hogy mi történik a gyerkőccel egy ilyen úton, hogy bírja majd a hosszú repülőutat. Vajon mennyire tud alkalmazkodni egy pici gyermek az idegen körülményekhez, kell-e empatikusnak lenni olyannal, aki nem bírja a gyereksírást, miért érdemesebb babakocsi nélkül utazni? Ezekre, és még sok más kérdésre keressük a választ.

Drágám, egy Lipton? - Inkább Picton! - Tomi és Angi története

Noha Angéla tudta, hogy első külföldi költözésnél érdemes kontinensen belül maradni, hogy kevésbé üssön a kultursokk, mégis vállalta a kalandot, amikor Tamás pedzegetni kezdte, hogy Új-Zélandra kellene költözni. Azt remélik, hogy ott könnyebben fogják tudni elkezdeni vállalkozásukat, ami itthon reménytelennek tűnt. Ha érdekel, hogy miért költöztek 18 000 km-rel odébb, tarts velem!

Szurkoló Tiranából - András története

Andrást a foci szeretete vitte Tiranába, amibe szinte azonmód beleszeretett. Így amikor Angliában megismert albán barátnője felvetette, hogy mi lenne, ha ő költözne Tiranába, egyből igent mondott.


A szaúdi nő burka - Réka története

Réka szenvedélye az utazás, szabadideje egy részében repülőjegyekre vadászik és szervezi az utazásait. Szaúd-Arábia nem lakhelye, hanem legutóbbi utazási helyszíne, de mivel ilyenkor előszeretettel beszélget helyi emberekkel, meglehetősen sok információja van a országról. Engem például mindig foglalkoztatott a kérdés, hogy vajon milyen viselet lehet a 40 fokban a fekete, csak a szemet szabadon hagyó burka, és most végre megtudhattam a választ.

Tanárból vállalkozó - Zsolt története

Zsolt elég hamar belátta, hogy tanárként nem fogja tudni biztosítani azt az életszínvonalat, amire vágyott, így vállalkozni kezdett. Az új munkájával sokat utazott, számtalan országban járt. Hogy végül mégis Svédországnak kötött ki, mégsem ennek köszönhető. Hogy miért pont ott él és milyennek látja az országot, kiderül az adásból.  

Szabadúszás a dél-francia tengerparton - Nóri története

Mindenkinek van kedvenc országa, Nórinak Franciaország. Mivel nagynénje Párizsban él, gyerekkorában többször is volt alkalma nyarakat ott tölteni és a nyelv szépsége is elvarázsolta, kedvenc órája a francia volt. Amikor tervezni kezdte, hogy fél évet más országban tölt, adta magát, hogy oda megy, és mivel a tengert is imádja, ezért Dél-Franciaországba ment. Az előkészületekről, tapasztalatokról, élményekről beszélgettünk.

Valahol Európában - Andi története

Andi 12 év alatt a 4. országban él, és a munkaerőpiaci kudarca indította el őt külföldre. Írországi, lengyel, spanyol és holland tapasztalatairól beszélgettünk. 


Színész karrier az USA-ban - Dóra története

Ha valaki régóta vágyik egy országba, oda előbb-utóbb megérkezik. Így volt ez Dórival is, aki 3 éve végre úgy szállt le az angyalok városában, hogy tudta, ez lesz az új hazája. Dóri színészi karrierjét építi, közben vőlegényével egy amerikai családnál dolgozik, így tudott mesélni a helyi emberek hétköznapjairól, szokásairól. 

Rómát látni és imádni - Erika története

Hogy valaki nálam is jobban tud lelkesedni Olaszországért, efelől voltak kétségeim, de Erika megcáfolta ezt. Süt belőle a Róma iránti szeretet, olyan szenvedéllyel beszél róla, hogy az ember máris utazni akar. Olyannyira rabul ejtette a város, hogy még szadai házát is eladta, hogy abból vegyen lakást az örök városban. Mindezt tolmács nélkül intézte. Hogy hogyan, kiderül az adásból.

A Kalandorkirálynő - Diana története

Diával Norvégia kapcsán ültünk le beszélgetni, de őszintén szólva arról esett a legkevesebb szó, mert annyi érdekes és elképesztő dolog történt vele, amikről muszáj volt beszélni. Abban maradtunk, hogy a norvég idénymunkáról még mindenképp készül egy adás, mert sokan kérdezik tőle a részleteket, mindenképp fontos téma az is. 

A Sasok földjén - Gabi és Tibi története

Gyönyörű természeti kincsek, kedves, segítőkész emberek, sok napsütés, jó idő, ez mind Albánia. Gabriella és párja, Tibor 9 hónapja élnek az országban és szinte csak jó tapasztalataik vannak. Egyedül a savanyúság hiányzik nekik, merthogy azt ott nem ismerik. Hogy miért éppen ott élnek, és meddig terveznek maradni, az kiderül az adásból.


PODCAST ADÁSOK

Három éve Malagán - Dóri története

Dóri szabadúszó marketingesként ott él a világban, ahol csak szeretne, ő mégis Malagát választotta lakhelyéül. 18 éves korában élt egy évet Brazíliában, így abban biztos volt, hogy déli országban szeretne élni. A kérdésemre, hogy mi az az egy dolog, ami kiemelten tetszett neki Brazíliában nagyon gyorsan jött a válasz: az emberek. Ezt kereste tehát, amikor úgy döntött, országot vált és Spanyolországban meg is találta.

Dánia 4. rész - Szilvi története

Dánia sorozatunk 4., egyben befejező részében Szilvi szemszögéből ismerkedünk az országgal. Elmondja, hogy miért épp itt kötöttek ki miután elhatározták, hogy megpróbálják külföldön. Arról is mesél, hogy milyen volt munkát találnia, miért került 1,5 évbe, hogy a magyarországihoz hasonló munkakörben tudjon elhelyezkedni. Tarts velem!

Dánia 3. rész - Ákos története

A sorozat 3. részében Ákos elmeséli, hogy miért döntött úgy, hogy 3 egyetemista fia után Dániába költözik. Itthon kandallóépítéssel foglalkozott, elvégzett egy cukrász iskolát is és azt tervezte, hogy ott majd süteménykészítéssel foglalkozik. A vállalkozás nem indult be, jelenleg takarításból él, de azt mondja, hogy nem gondol váltásra, mert nagyon jól érzi magát. Ha anyagilag nem is, de minden más szempontból jobban érzi magát Dániában.

Dánia 2. rész - Fanni és Imi története

A Dánia-sorozat 2. részéből kiderül, hogy miért olyan nagy a kereslet a magyar orvosok után. Fanni és Imi néhány hónap híján 4. éve költöztek ki akkor 8 hónapos kislányukkal, így bőven van tapasztalatuk az ottani bölcsődei, óvodai rendszerrel kapcsolatban. Kiderül, hogy mitől érzik olyan biztonságosnak az országot, mesélnek dobozolásról, és hosszú novemberről.


Dánia 1. rész - László története

László 10 évvel ezelőtt érkezett meg Dániába barátnőjével (ma már felesége), és azért oda, mert mindenki más Németországba és Angliába költözött, ő pedig szeret a fősodorral szembe menni. Az első éjszakát egy sátorban töltötték, mert nem volt szállásuk, aztán sokáig egy szobában, majd kollégiumban éltek. Ma már Teslával jár és nagyon elégedett azzal, amit felépítettek Dániában.

Hola, Finca! 2. rész - Eszter és Béla története

A 2. részben nagyon fontos dolgokat mondanak Eszterék, amit érdemes megfontolni. Szó van benne elfogadásról, pozitív gondolkodásról, családról, egészségről. Ha bármi kérdés felmerül Eszterék spanyolországi életével kapcsolatban, a podcast social média felületein, vagy itt kommentben tedd fel, mert lesz még adás Eszterékről.

Hola, Finca! 1. rész - Eszter és Béla története

Az adás alcíme az is lehetne, hogy - Sohasem késő, hiszen Eszter és Béla 1,5 éve, már nem fiatalon költöztek Spanyolországba. Aki hallotta a Kert TV interjút velük és aztán követte a történetüket úgy, ahogy én is, tudja, hogy a nagy érdeklődési roham miatt kicsit visszavonultak, mert váratlanul érte őket a hirtelen jött népszerűség. Nagy öröm volt tehát, amikor elfogadták a KK podcast felkérését és beszélgethettem velük. Mivel nagyon hosszú lett az interjú, így sorozatban kerül adásba, mert annyi fontos és izgalmas dolgot mondtak, hogy hiba lenne megkurtítani egy adásnyira. Ebben a részben az elindulásról beszélgetünk, hogy hogyan találtak rá álmaik házára.

A horizont felett - Julien története

Amit tudni akartam a repülésről, de eddig nem volt alkalmam megkérdezni - lehetne az alcíme ennek az adásnak. Nagyon örültem, amikor Julien, érdekesnek találva a podcastot, beleegyezett a beszélgetésbe, mert így alkalmam volt feltenni minden olyan kérdést, ami repülést nem szeretőként felmerült eddig bennem. Ha kicsit is érdekel a pilóta szakma, vagy az utazásnak ezen formája, okvetlen hallgasd meg az adást!


Sri Lanka varázslatos világa - Judit története

Judit már 15 évesen szerelembe esett Sri Lanka iránt, amikor egy családi nyaraláson először járt ott. Olyan lelkesen mesélt róla, hogy még a repülési utálatom leküzdésén is elgondolkoztam, hogy eljuthassak én is oda. Két fiával és sri lankai férjével boldogan él a szigetországban. 

Óceánjáróval a Föld körül - Kriszta története

Kriszta férje hajóorvosként szolgál évente néhány hónapon óceánjáró hajón, és mivel magasrangú tisztnek számít a legénységben, lehetősége van a családját is magával vinnie. Krisztával arról beszélgettünk, hogy milyen az élet egy ilyen nyolcezernél is több embert befogadó luxushajón. 

Vándor építész - Ivett története

Ivett 6 kontinens 49 országában járt már, pedig még csak a 30-as éveit tapossa. 5 évig Norvégia volt a bázis, most Berlin az, ahová a sok utazás után hazatér. Hajtja őt a kíváncsiság, az egész világot meg akarja ismerni. Attól sem esik kétségbe, ha nem beszéli az adott ország nyelvét, noha 4 nyelven tud, de kézzel-lábbal is elboldogul, nincs benne az oly sokunkra jellemző nyelvi gát. Világlátását tanítani kellene, nagyon lelkesítő a pozitivitás, ami sugárzik belőle.

Egyéves babával Barcelonába - Andrea története

Andi argentin férjével és egyéves kislányával költözött Spanyolországba 3 évvel ezelőtt. A beilleszkedési időszakot pont megzavarta a világjárvány. Hogy sikerült munkát találni? Könnyebb, vagy nehezebb babával országot váltani? Hogy lehet megélni Barcelonában? Ezekről és még sok másról beszélgetünk az adásban. 


Vitorlással a Föld körül - Réka története

Rékáék 5 éve indultak el az eredetileg 3 évesre tervezett Föld körüli hajóútra vitorlásukkal, és azóta is töretlen lelkesedéssel szelik a habokat. Az Atlanti-óceánon több, mint két hét alatt keltek át, hamarosan a Csendes-óceáni átkelésre készülnek. Honnan indultak? Merre tartanak és milyen az élet egy vitorláson? - kiderül az adásból.

Házasság 18n keréken - Mária és József története

Megtanulnál nő létedre kamiont vezetni azért, hogy így több időt tölthess a szerelmeddel? Mária az egyetem után ezt tette, hiszen József élete a kamionozás volt. Ma már mindketten imádják a munkájukat, és tudnak időt szakítani másik kedvenc hobbijuknak, az utazásnak is. 

Inkább északon, mint délen - Eszter története

Ha Belgiumba vágysz, ez az adás neked szól. Eszter 3 éve él ott, barátja után költözött ki. Kipróbálta a mediterrán életstílust is, hiszen 3 hónapig élt Spanyolországban, de azt mondja, az nem neki való, jobban szereti az északi országokat. 

Ügyvédből olívaolaj kóstoló - Barbara története

Vágytál-e már annyira valamire, hogy amikor megkaptad, az örömtől kicsordult a könnyed? Barbarával minden alkalommal ez történt, amikor Szicíliába érkezve kiszállt a repülőgépből. Nem csoda hát, ha ügyvédi karrierjét is hátrahagyta, hogy a sokéves ingázás után végre ott élhessen. Ma már új hivatása van, olívaolaj kóstoló lett. Hallgasd, milyen szenvedéllyel beszél róla!


Zolixplorer a Föld körül - Zoltán története

Ki ne álmodna arról, hogy digitális nomádként élhessen bárhol a világban és az legyen a legnagyobb problémája, hogy hol ebédeljen aznap? Zoltán szerint ahhoz, hogy valaki digitális nomád legyen, mindenkinél megvan a lehetőség, de nem mindenki alkalmas rá. Ő tudatosan készült erre a fajta életmódra, és azóta is járják a világot barátnőjével együtt. A természetfotós hobbijából lett a mostani pénzkereső vállalkozása. Hogy hogy csinálta, kiderül az adásból. 

Párizs belvárosából egy svájci faluba - Dóri története

Dóri kalandvágyból indult el Franciaországba, ahol évekig élt. Közben férjhez ment, és férjével nemrég Svájcba költözött, így szó lesz mindkét országról az adásban. Megtudjuk, hogy igaz-e a sztereotípia, hogy a franciák nehezen engednek maguk közé idegent, és hogy könnyű-e munkát találni Svájcban?

Lakókocsival Észak-Amerikában - Attila története

Attiláék tavaly indultak neki az évek óta vágyott útnak lakókocsival. Kanada volt az első állomás, majd Alaszka és nemrég elindultak délre, hogy a telet melegebb helyen töltsék. Három kisgyerekkel utaznak, a legkisebb 1 éves. 

Öt év Marokkóban - Edina története

Edináék autóval érkeztek Marokkóba és már az első benyomás nagyon izgalmas volt, ugyanis bekeveredtek az egyik rabati piac kellős közepébe. A szagok, hangzavar, a leölt állatok látványa elsőre ijesztőnek tűnt neki, később viszont már kereste az igazi, autentikus arcát az országnak, mert minél jobban meg akarta ismerni a helyi kultúrát, szokásokat, embereke.


Ciprusra boxerrel - Szandra története

Mivel boxerjük van, Szandráék nem merték repülővel szállítani a kutyájukat, mivel kockázatos ennél a fajtánál a repülés, így hát autóval indultak neki az útnak. Erről a kalandjáról is mesél Szandra ebben az adásban. 

A zöldkártya lottó nyertese - Roland története 

Roland az egyik legjobb hazai étterem séfje volt, amikor brahiból megjátszotta a zöldkártya lottót és ő lepődött meg legjobban, amikor értesítették, hogy a nyertesek között van. Ez még távolról sem jelenti azt, hogy csomagolhat és mehet, mert előtte az amerikai konzult kell meggyőznie arról, hogy érdemes őt befogadni. Milyen volt az interjú, milyen célokkal ment ki Roland és hol tart azok megvalósításában? - kiderül az adásból.

Megvalósult álom - Eszter története

Szoktál álmodozni arról, hogy hol élnél, ha bárhol dolgozhatnál? Eszter sokunk álmát valósította meg, amikor vállalkozó lett azért, hogy szabadon élhessen. Az év egy részét Tenerifén tölti, a többi időben itthon van. Nem számolta tehát fel az itteni életét, hanem kétlakiságra rendezkedett be. Ha érdekel, hogy hogy csinálta, hallgasd az adást! 

Pénzt, vagy életet! VIDEÓ - Kata története

El tudod képzelni, hogy puskát nyomva a homlokodhoz a pénzed követelik, miközben üres a pénztárcád? Kata ezt átélte az egyik biztonságosnak vélt országban, az volt a szerencséje, hogy nem egyedül volt. Dolgozott Kínában, élt Spanyolországban, szerelmes lett Chilében, és még rengeteg helyen járt. Ezekről mesél nekünk. 


Kalandtanulás Tanzániában VIDEÓ - Emil története

Emil volt már a podcast vendége, akkor a tengerbiológus szakmáról, az ezzel járó kalandokról mesélt. Most nemrég tért vissza a már akkor is említett Kalandtanulás programjukról, erről mesél nekünk. 

A Föld legelszigeteltebb országában VIDEÓ - Ági története

Ági az egyetem befejezése után légiutaskísérőként dolgozott, így lehetősége volt a fél világot beutazni. 6 éve párjával mégis a Föld legelszigeteltebb államában élnek, Ausztráliától is 2000km-rel távolabb. Meglepő módon egész nagy, 1200 fős magyar populáció él a szigeten. Hogy milyen Új-Zélandon élni, kiderül az adásból.

Színpadon a világ körül - Végvári Eszter története

Egy óceánjáró hajón énekelni nem mindennapi dolog. Eszter énekes, többnyire musical-ekben szerepel. Korábban hónapokat töltött a hajón, az utóbbi időben vendég művészként áll színpadra. Ha téged is érdekel, hogy milyen az élet egy ilyen 13 emeletes hajón és hogy miért jó Hamburgban élni, hallgasd meg az adást!

Az Ulpiusok városában - Péterfy Gergely története

Nem tudod, hol van Todi, az Umbriai Magyar Köztársaság fővárosa? Ezzel az adással feltesszük a térképre ezt a festői olasz városkát. Péterfy Gergely és Péterfy-Novák Éva két éve költözött Umbriába, és egyből felpezsdült a művészeti élet ott is. Utas és holdvilág túrájuk nagyon népszerű, évente több alkalommal hirdetik a programot. Hogy miért pont Todi, és milyen ott az élet, kiderül az adásból.


Semmi sem lehetetlen - Fanni története

Fanni ma már hálás annak az általános iskolás angol tanárjának, aki azt jósolta, hogy sosem fog megtanulni angolul, mivel a magyart sem beszéli jól. Az éppen alakuló önbizalma megroppant abban a pillanatban, de egy makacs bizonyítási kényszer is kialakult benne, így történhetett, hogy ma már angolul felsőfokon, törökül közép szinten beszél és most épp a cseh nyelvet tanulja. Fanni történetét szeretettel ajánlom, mert tanulságos a története. 

Sátorral a kanadai őserdőben - Beáta története

Egy kaliforniai ösztöndíj kellett ahhoz, hogy rájöjjön Beáta, hogy nem biztos, hogy Magyarországon akarja leélni az életét, szívesen kipróbál más országot is. Most épp Kanadában él férjével és hároméves kisfiukkal, de most amikor hallgatod ezt a részt, már éppen szedelőzködnek, hogy továbbálljanak egy olyan országba, ami a bakancslistájukon volt, hogy ott mindenképp el szeretnének tölteni egy hosszabb időt. 

Thaiföld már nem is olyan olcsó? - Boglárka története

Gondolkoztál-e már azon, hogy vajon milyen lehet Thaiföldön vállalkozni? Mennyi pénz kell ahhoz, hogy kényelmesen megélj ott? Vannak-e veszélyes állatok? Milyen az időjárás? Jó-e az egészségügy? Mindezeket a kérdéseket Boglárka megválaszolja, mert régóta erre veszik az irányt, ha vakációra indulnak, 3 éve pedig már ott is él családjával. Ha azon töprengsz, hogy odaköltöznél, vagy csak nyaralni indulsz, ez a rész neked szól.

Milánói divatblogger - Csenge története

Kevés jobb hely van annak, aki divattal foglalkozik, mint a divat fővárosa. Csenge legnagyobb álma vált valóra, amikor 6 évvel ezelőtt landolt a repülőgépe Olaszországban. Az, hogy nem Rómában él, annak köszönhető, hogy éppen akkor nem talált ott szállást. Utólag nagyon örül neki, hogy Milánóban kötött ki, mert személyi divat tanácsadás hivatását nem is nagyon tudná máshol csinálni.


A normális élet országa - Gabii története

Annak, hogy Gabi vállalta az interjút, azért is örültem különösen, mert annak ellenére, hogy sok honfitársunk él Németországban, még nem készült adás róla. Az, hogy végül ott élnek, véletlenek sorozata, nem ez volt a fő cél, nyitottak voltak minden lehetőségre. 2 kisgyerekkel költöztek ki évekkel ezelőtt és egy percig nem bánják, hogy végül ott találtak munkát, mert imádják az országot.

Nyughatatlan természet - Dóri története

Világot járni nagyszerű dolog egészen addig a pontig, amíg az emberben fel nem erősödik a vágy, hogy stabil otthona legyen. Dórival pont ez történik most. Anglia, Skócia, Ausztrália után jelenleg Szingapúrban él barátjával, Attilával. Beszélgetünk kvótarendszerről, munkavállalásról, túlzott mobiltelefon használatról és különleges ételekről. 

Az ötödik állomás: Ukrajna - Zsolt története

Afganisztán, Dzsibuti, Palesztina, Izrael, Ukrajna nem tipikus cél desztinációk. Zsolt civil missziós munkája miatt átlag 3 évet tölt ezekben az országokban. Nem klasszikus országváltás az övé, mert 3 havonta 1-2 hétre hazalátogat, de az, hogy háborús övezetekben él, mindenképp kimeríti a kaland fogalmát. Beszéltünk a missziós élet előnyeiről, hátrányairól, családról, a sztori rovatban pedig az évek alatt átélt élményeket idézi fel Zsolt.

Itálián innen és túl - Karolina története

Megrengetni a saját határainkat, kilépni a komfortzónából, ezt jelenti Karolina számára a kaland. Azt mondja, hogy amióta Belgiumban még egyetem alatt megtapasztalta ezt, függő lett. Tíz év alatt az ötödik országban él és ugyan már férjével együtt hoz döntéseket, az sem kizárt, hogy Olaszországból is odébb állnak. Hogy hová, kiderül a beszélgetésből. 


Amerikából jöttem - Bea története

Fura étkezési szokások, szabad fegyvertartás, kiváló minőségű, ám nagyon drága, tehát kevesek által elérhető egészségügyi szolgáltatások, ezekről is beszélgetünk Beával, aki 9 éve él New York állam fővárosában, Albany-ben. Két év alatt sikerült megszoknia az idegen kultúrát, de ma már nagyon szeret ott élni. Ha tetszett az adás, nyomj egy lájkot!

Swing, barátok satöbbi - Júlia története

Kilenc hónap egy angol buddhista kolostorban, belecsöppenni egy amerikai ortodox zsidó család mindennapjaiba, utazás közben megismert idős házaspárral és azok barátaival lazulni egy francia szigeten, ez csak néhány abból a rengeteg kalandból, amit Júlia már átélt. Fiatal kora ellenére számos országban járt már, a karantén alatt rátalált a szerelem hivatására, szabadidejében swing táncol, barátkozik, utazik, egyszóval élvezi az életet. 

A sárga ruhás lány - Rita története

Éreztél már olyan erős késztetést az utazásra, hogy azt latolgattad, eladod mindened és nekivágsz a kalandnak? Rita nem gondolkozott sokáig, eladta hitellel terhelt kis lakását és elindult a világba és abban a pillanatban érezte, hogy megváltozott az élete, és hogy többet nem megy vissza a multi világba, ahol korábban dolgozott. Balit második otthonának tekinti. Az utazása során találkozott a férfival, aki ma már a férje, és most már kislányukkal hármasban utaznak. 

A fodrász után Spanyolországba - Kriszti története

A nők köztudott, hogy ragaszkodnak a fodrászukhoz, de azért az meglepő, hogy valaki országot is hajlandó váltani azért, hogy a frizuráját ugyanaz a szakértő kéz készítse el továbbra is. Kriszti gyorsan döntött, a novemberi előkészületek megkezdése után júniusban már landolt velük a gép Spanyolországban. 


Hidegből a trópusokra - Judit és Ádám története

Mauritius egy aprócska sziget Afrika keleti partján az Indiai óceánban. Judit és Ádám két gyermekükkel Észak-Írországból költöztek át oda, mert elegük lett az egyhetes nyárból és az utóbbi idők egyre kiszámíthatatlanabb időjárásából. A beszélgetésből kiderül, hogy milyen szempontok alapján választották ki új hazájukat, hogyan találtak házat, miből élnek.

A korallmentő tengerbiológus - Emil története

Hogyan lesz valakiből tengerbiológus egy tenger nélküli országban? Mennyire veszélyes hely a víz alatti világ? Mi az esélye, hogy cápával találkozunk a vízben? Hogyan történik a korallok mentése? Van-e esély visszafordítani a tengereink, óceánjaink elképesztő szennyezettségét? Erről is beszélgettem a mostani adás szereplőjével, Karáth Emillel.

Házikó Spanyolországban - Koós Réka története 

Koós Réka sokunk álmát teljesítette, amikor tavasszal vásárolt egy kis házat Spanyolországban, hiszen ki az, aki nem álmodozik arról, hogy lesz egy nyaralója a Costa del Sol-on. A beszélgetésből kiderül, hogy hogyan nyaralt régen a Koós család, hogyan talált rá a házra Réka és hogyan újította fel szinte egyedül a nyaralót.

Magyar pszichológus Svédországban - Vivien története

Vivien nem volt nagyon lelkes, mikor azt latolgatták akkori párjával, hogy Svédországba költöznek, aztán végül mégis ő lett az, aki előbb beleszeretett az országba, a természetbe. Szereti a svédek mértékletességét, hogy mindenből éppen csak annyit csinálnak/fogyasztanak, amennyi szükséges, semmivel sem többet.  


Tucano, a letelepedési szakértő - Bence története

Bence országváltásához a végső lökést egy olasz utcaseprővel való beszélgetés adta, amikor kiderült, hogy kétszer annyit keres, mint ő cégvezetőként. Azóta 6 országban élt családjával, és mivel letelepedési, bevándorlási ügyekkel foglalkozik, munkájából adódóan is rengeteget utazik. Momentán Paraguay a bázisa, de igyekszik Portugáliában élő családjával is minél több időt tölteni. Kötelezne mindenkit, hogy legalább pár hónapot külföldön éljen. Hogy miért, kiderül a beszélgetésből. 

Kalandpacsirta az óceánnál - Nóri története

5 éve járt először Portugáliában és bár tél volt, mégis egyből megcsapta őt a "tudnék itt élni" érzése. Rabul ejtette a városok hangulata, a színes csempék látványa, az emberek nyugalma, de leginkább az óceán érintette meg. A covid helyzet alkalmat adott arra, hogy átgondolja, egy hasonló nehéz helyzetben milyen készségek segítenének a gyerekeinek boldogulni. Arra jutott, hogy a nyelvtudás, az élmények és a széles kapcsolatrendszer ami sokat jelent a jövőben és ezt külföldön tudja nekik megadni. 

A bécsi világjáró - Attila története

Attila bár Ausztriában él, a beszélgetésben alig esik szó az országról, mert elsodortak a kalandjai. Fiatal kora ellenére rengeteg helyen járt már, sok helyen gyalog. Diplomás ápolóként érkezett a szomszédos országba sok évvel ezelőtt és 3 évig gőzerővel dolgozott a szakmájában, majd hogy kiszakadjon a taposómalomból, több zarándok utat is bejárt. Az egyik a 0 km kőtől indult, 7 hónapig tartott és 5000km volt. Önkénteskedett Erdélyben és világkörüli úton is volt

Van egy farmom Zambiában - István története

Ebben az adásban megelevenedik Karen Blixen regénye, a Volt egy farmom Afrikában. A különbség annyi, hogy itt nem lesz szerelmi szál, és a történet napjainkban játszódik. Hogy hogyan lesz valaki farmer Zambiában, mit termesztenek egy Szentendrei-sziget nagyságú területen, milyen együtt dolgozni a helyiekkel, kiderül holnap.


Magyar professzorként Kínában - Anita története

Anita a Covid járvány elején indult el Kínába, hogy megkezdje karrierjének új állomását egy ottani amerikai egyetemen, mint kémia professzor. Többször megjárta a karantén szállodát, átélte, hogy milyen az, amikor hónapokon keresztül nem hagyhatja el a várost. Szerencsére a korlátozott élet ellenére is sok tapasztalata van az országról, például, hogy milyen a készpénz nélküli élet, hogy a telefon nélkül nem érdemes elindulni otthonról, mert haza sem jut az ember az eszköz nélkül.

Kuba szerelem - Anna története

Furcsállom, mikor valaki azt mondja, hogy szerelmes egy országba, viszont Annát hallgatva tényleg olyan, mintha frissen megismert szerelméről lelkendezne még úgy, is hogy tisztában van annak minden hibájával. Olasz tanárként a spanyol nyelvet hamar elsajátította. Kubai férjével sok időt töltenek Magyarországon is, mert a család mindkét oldalon fontos. Ha tetszett az adás, nyomj egy lájkot!

Álom élet Kambodzsában - Judit története

Amíg nem beszéltem Judittal, Kambodzsáról nem sokat tudtam Pol Poton és az ő ámokfutásán kívül. Tőle viszont rengeteg információt kaptam az országról, méghozzá olyan jókat, hogy legszívesebben máris oda költöznék. Judit már óvodás korában vándor akart lenni, és utána tudatosan készült a karrierjében arra, hogy olyan munkája legyen, amivel utazhat is. Ezt Németországban alapozta meg, rengeteg országban járt, és 12 éve él Ázsiában. Azt mondja, az álmait éli és segít másoknak is, hogy ők is élhessék a sajátjukat. 

Fél év helyett 10 év Kanadában - Karolina története

Mit szólnátok hozzá, ha frissen megérkezve egy távoli kontinensre egy előre leegyeztetett munkára, azt mondaná a leendő munkaadó, hogy köszönik szépen, de már nem aktuális az állás? Nos, Karolinával pontosan ez történt, így aztán ott állt kevés készpénzzel, nyelvtudás, helyismeret és szállás nélkül. Ebben a beszélgetésben bőven lesz szó nehézségekről és külön hálás vagyok Karolinának, hogy megosztotta velem, velünk ezt az oldalát is az országváltásának. Fél évre készült, hogy hogy lett belőle végül több, mint 10 év, kiderül az adásból.


Expatként a világban - András története

Andrást azért kerestem meg, mert úgy tudtam, hogy Nicaraguában él. Ez így is van, de a beszélgetés alatt kiderült, hogy ez távolról sem az új hazája, ez pusztán egy állomás a világjárásuk közepette, amiben felesége a társa. Rengeteg helyen jártak már, Ázsiát, Amerikát és Európát már majdnem bejárták, most logikusan Afrika lenne soron, de az utazás részleteit még nem dolgozták ki. 

Görögország 3/3 - Dóri és Csaba története

Dóri és Csaba 13 éve élnek Görögországban, Thsassoson. A kiköltözés Csaba ötlete volt. Ő is, mint a a 2. rész szereplője, Timi, 16 évesen jutott el először Thassosra és már ahogy közeledett a szigethez elkapta őt az a bizonyos "megérkezés" érzés. Utána rendszeresen visszajárt oda nyaralni, később pedig már családjával, feleségével Dórival és kislányukkal. Hallgassátok az ő történetüket!

Görögország 3/2 - Timi története

Timi 16 évesen, anyukája elvesztése után vigaszként kapott egy görögországi nyaralást. Ahogy megérkezett, teljesen lenyűgözte őt a látvány. Olyannyira, hogy ezután csak oda jár nyaralni, 5 éven keresztül minden nyáron, volt hogy egy évben kétszer is visszament. Aztán egyik nyaralás után nem jött haza.

Görögország 1/3 - Irén és Gábor története

Ezzel az adással elindul Görögországról szóló háromrészes mini sorozatunk. Irén és Gábor a szerzője a Bazi nagy motorozás Görögországban c. blognak. 50 éve motoroznak, 2 éve élnek Krétán. Hogy hogy történt az országváltásuk, kiderül ebből a részből.


A szerelem: Dél-Afrika - Csilla története 

Ez az adás egyenesen Dél-Afrikába röpít minket. Csilla mesél nekünk arról, hogy miért pont oda költözött, miért szereti megingathatatlanul az országot, annak ellenére, hogy nem könnyű ott az élet, nagy a szegénység, dupla ajtó van a házakon a nagyobb biztonság miatt. 

A környezetváltozás: Dubai - Eszter története

Eszter élete a szakmája. Gyerekkorában sokat segített édesapjának a konyhában, ezért is volt egyértelmű, hogy gimnázium után a vendéglátóipari iskolát is elvégzi. 3 nappal a bizonyítvány kézhezvétele után már Írországban volt, ahol tökéletesíthette tudását. 16 éve séf, a fine diningban dolgozik többnyire Michelin csillagos helyeken. 

62 éve biciklin - György története

György 6 évesen kapta élete első kerékpárját és szülei már aznap alig tudták leimádkozni a bicajról. Innentől számolja azt a rajongást a kerékpár iránt, ami azóta is töretlen. Élete első hosszú útja Szardínia szigetére vezetett, de volt már Nepálban, Indiában, 13 alkalommal Albániában. Májusban a Nordkappra, Európa legészakibb pontjához készül. Vonaton egyszer ült, buszon tán sosem. Hallgassátok szeretettel György történetét! 

Világjárás kerékpárral - Lea története

Lea egyedül elindult egy vasszamárral, hogy beutazza Grúziát, Azerbajdzsánt, Kirgizisztánt.  Jelenleg egy elhagyatott kávéültetvényt körbe nőtt dzsungelben él Mexikóban néhány fiatal világutazóval, akivel egy kis ökofalut próbálnak kialakítani. 


Angliából Balira - Viktor és Vera története

Vera 2008-ban, kalandvágytól hajtva kezdett el gondolkozni azon, hogy hová költözhetnének Viktorral, a férjével és két kislányukkal. 10 év Anglia után egy nyaralás alkalmával érezte úgy Vera, hogy nincs is kedve visszamenni az esős szigetországba. Így kezdődött bali életük, ami immáron 3 éve tart és úgy tűnik, egyelőre biztosan nem mennek tovább onnan.

Izland 4/4 - Márk története

Márk 5 éve él Izlandon. Előtte kalandozott Svédországban, mert, mint mondja, nem szereti a meleget. Mivel párja izlandi, sok érdekességet tud mesélni a helyi szokásokról, családi életről, arról, hogy hogyan illeszkedett be menyasszonya családjába. Egy 20 hónapos kislány büszke apukája és májusban érkezik a második baba.

Izland 4/3 - Tamás története

Tamás fél évvel ezelőtt mindössze két nap alatt döntötte el és szervezte meg, hogy kiköltözik Izlandra. Vasárnap megbeszélte az ott élő magyar ismerősével, aki munkaerőt keresett az általa menedzselt hotelbe, és kedden már a gépen ült és repült Izland felé.

Izland 4/2 - Korinna története

Korinnáék régóta tervezték, hogy másik országba költöznek. Olyan helyet kerestek, ahol jó a közbiztonság, az oktatás, az egészségügy. Amikor augusztusban megérkezett Izlandra, tudta, hogy megtalálta, amit keresett. Mint mondja, szerelem volt első látásra. 


Izland 4/1 - Sándor története

A sorozat első epizódjának szereplője Sándor, aki feleségével ment Izlandra, hogy anyagilag kicsit megerősödjenek. Sándor az első munkával kapcsolatos sokk után hazamenekült, de mivel felesége ott maradt és az ország egyébként tetszett neki, 3 hónap után visszaköltözött. Hogy hogy alakult izlandi életük a visszatérés után, kiderül ebből az adásból. 

Utazás gyerekekkel - Judy története

Judy Svédországban élt gyerekkorában, aztán fiatal felnőttként is visszatért és ott látta, hogy a svédek milyen természetes módon utaznak gyerekekkel. Az élményt elraktározta, hogy aztán amikor ő is anya lesz, felidézze azt és minden aggály nélkül vágjon bele hosszabb utazásba pici gyermekeivel. Tapasztalatairól blogot is ír.

Vár a nagyvilág - Tiffany története

Tiffany egyetem után férjével egyből nekivágott világot látni. Először Angliába mentek a nyelvtudás miatt, ahol Tiffany tovább képezte magát, férje pedig munkát vállalt. Most épp hazaköltözőben vannak egy több hónapos dél-amerikai kalandozás után. Két évig biztosan itthon maradnak, amíg tart az egyetem és elindul a karrier, utána viszont mennek tovább újabb kalandokat gyűjteni. 

Eszter, a szívsebész - Eszter története

Eszter és Kálmán kétszer is országot váltottak. Egyszer, mert Eszter nem hagyta veszni az álmát, hogy szívsebész legyen, és 2 évvel ezelőtt, amikor Németországból a zord időjárás elől Spanyolországba költöztek. Egyelőre úgy érzik, hosszú távú otthonra találtak Malagában, úgyhogy egy darabig biztosan nem költöznek tovább. 


Svájcba vágyva - Csilla története

Csilla egész fiatalon elhatározta, hogy Svájcban szeretne élni, mert szerinte ott valósul meg a három fontos feltétel: klassz egészségügyi rendszer, jó oktatás és biztos gazdasági háttér. Hogy hogy sikerült megvalósítania álmát és megtalálta-e ott, amit keresett, kiderül a mostani epizódból.

Málta az otthonom - Szilvi története

Szilvi barátnője hívására ment először Máltára, de rögtön tudta, hogy a továbbiakban ott szeretne élni. Hazatérte után el is kezdte szervezni a kiköltözését. Annyira biztos volt a döntésében, hogy az sem tántorította el, hogy nem tudhatta biztosan, hogy coaching karrierjét fel tudja-e építeni. Egy pillanatnyi sugallat hatására döntött és azóta is boldogan él Máltán.

Ázsiába mentünk 1. - Robiék története

Robiék 2019-ben döntötték el, hogy egy évet a Fülöp-szigeteken, Palawanon töltenek. Ezt az utat a kalandvágy hívta életre és ennek megfelelően tele is volt kalanddal. Az első rész az előkészületekről szól, rengeteg hasznos információval, gyakorlati tudnivalóval azoknak, akik hasonló terven gondolkoznak

Ázsiába mentünk 2. - Robiék története

A 2. rész már a kalandokról szól: furcsa autókölcsönzés, az itthon talált lakás nem teljesen olyan, mint amire számítottak, balul sikerült nyelvtanulás. A váratlan helyzetek ellenére nagyon élvezték a kint töltött időt, és ha tehetnék, máris indulnának vissza. 


Nyugalom a Strombolin - Éva története

Éva Milánóban kezdte olaszországi kalandozásait, de már 14 éve Calabria régióban él egy Trópea melletti faluban. Innen irányítja idegenforgalmi vállalkozását. Imádja Olaszországot, a mentalitást, de legjobban a Stromboli vulkán szigeten érzi jól magát, ahol megtapasztalhatja a teljes nyugalmat.

Portugál - Andi története

Andi portugál szakon végzett az egyetemen, portugál férje van és most már két éve Portugáliában élnek. Kiköltözésük történetét hallgassátok szeretettel.

Az albán hajós - Sándor története

2014-ben behajózott Durres kikötőbe, 2015 óta pedig Albániában él Sándor.  Ebben a részben megtudhatjátok, hogy hogyan szeretett bele az országba egy pillanat alatt és hogy milyen ott élni.

Szója pácban - Anikó története

Anikó japán szakon végzett az egyetemen, nyitott volt az ország iránt, így nem volt kérdés, hogy japán férjével és kislányukkal elköltöznek a Távol-Keletre


A Costa Rica-i szivargyáros - János története

Szereted a szivart? Szeretnéd megismerni Costa Ricát? Esetleg egy szivargyárat Costa Ricán? Nos, Jánosnak mindez megadatott. Sok másról is szó lesz ebben a részben, pl., hogy akkor volt a legboldogabb, mikor kiköltözése után a dzsungelben élt, patakban mosta a ruháit, vízesésben fürdött. 

Az elfogadás szigete - Bálint története

Bálint 2 éve él Tenerifén, egy éve már saját vállalkozása is van, magyarok nyaralását szervezi. Korábban is élt Spanyolországban, Barcelonában, de onnan családi okok miatt egy év után hazajött. Azonban gondolatai folyamatosan a kiköltözésen jártak, míg végül barátjával úgy döntöttek, Tenerifére költöznek, ahol nyugalomban élhetnek. 

Első megálló: Belfast - Andi története

Andi 54 évesen úgy érezte, ideje nekiindulni a világnak, miután egy szakemberrel utánajártak, hogy miért nem találja a helyét az utóbbi időben. Mivel öccse Észak-Írországban, Belfastban élt, adta magát a lehetőség, hogy ez lesz az első állomása. A zord időjárás miatt nem tervezi a végleges letelepedést ott, de még nem tudja biztosan, hogyan folytatódik a kaland.

Van időnk türelmesnek lenni - Misi története

Misi és felesége két kislányukkal költöztek Barcelonába 3 évvel ezelőtt. Angolul jól beszéltek, azzal elboldogultak a letelepedéssel kapcsolatos ügyintézésben is, de igyekeznek a katalán nyelvet is minél jobban elsajátítani. Az országváltásuk történetét Misi osztja meg velünk.


Élet Mexikó előtt - Bence története 1. rész 

Bence Mexikóban él, és muszáj két részbe szedni a történetét, mert nem akartam megkurtítani. Az első részben a kiköltözés előtti életéről mesél, ami - ahogy ő fogalmaz - szinte végig a "szürke zónában" telt. Szó lesz benne stiklikről, illegális szivarcsempészésről, és afro lányokról.

Élet Mexikóban- Bence története 2. rész

A 2. rész onnan indul, ahol az első véget ért: Bence lezárja a magyarországi ügyeit, elköszön a rokonoktól, barátoktól és elindul Mexikó felé. Ebben a részben az új életéről mesél. Szó lesz benne drog kartellről, leszámolás miatt meghiúsult házibuliról, családról és sok más érdekességről. 

Aki kifogott egy cápát - Marcell története

Marcell 14 éve döntötte el, hogy Ausztráliába költözik, amikor barátnője mesélt neki a kontinensről, ahol rokonai éltek. Mindig is melegebb éghajlatra vágyott, így nem sokat gondolkodott, hamarosan Sydney-ben folytatta életét. 


Élet a Paradicsomban - Viva és Norbi története

Viva és Norbi 8 évvel ezelőtt egy havas húsvéti napon döntötték el, hogy két éves kislányukkal melegebb éghajlatra költöznek.  Azóta sikeres utazási irodát üzemeltetnek, ahol a szobák 2 évre előre le vannak kötve. Elmesélik, hogy hogyan sikerült két hét alatt átszervezni az ország váltást és hogy milyen az élet a Paradicsomban.

Spanyolországtól Borneóig - Csilla története

Ebben a részben Csilla mesél nekünk arról, hogy hogyan jutott el az első spanyolországi kalandja után abba a megszámlálhatatlanul sok, izgalmas országba, amikről legtöbben csak álmodozunk. Bakancslistáján több olyan hely van, amit fiatal kora ellenére már kipipálhatott.

Az úttörő gasztroblogger - Norbert története

Norbert azért költözött Hollandiába, mert korábban turistaként volt némi tapasztalata az országról. Azt állítja, hogy lakni még sokkal jobb ott, mint ahogyan azt a néhány napos látogatás alapján elképzelte. Itthon fontos televíziós műsorokban közreműködött, most gasztronómiai témájú filmeket készít.

Dél-Franciaország szerelmese - Detti története

Ebben a részben Detti meséli el, hogy 16 évesen mennyire rabul ejtette Dél-Franciaország, és hogy már akkor elhatározta, hogy mindenképp visszatér oda. Azóta férjhez ment, és társával gyakran hódolnak közös szenvedélyüknek, a főzésnek Sanary-Sur-Mer-i otthonukban.


Triestina lettem - Noémi története

Ebben a részben Noémivel beszélgetek, aki már 13 éve él Olaszországban. Mesél nyelvtanulási módszeréről, hogy miért szereti Olaszországot, és hogy hogyan tolta el talicskán az óriás sajtot, amit egy holland turista vásárolt tőle.

Szolnokról Svédországba - Clau története

Claudiáék 16 éve költöztek ki abban a reményben, hogy ott stabil anyagi körülmények között nevelhetik kislányukat. Bepillantást nyerhetünk a svéd mindennapokba, megtudhatjuk, mi kell ahhoz, hogy munkát találjunk ott.

Lengyelországból jöttem - Maja története

Ez a rész Majáról szól, aki Lengyelországból költözött Budapestre 12 évvel ezelőtt, hogy orosz-magyar férjével itt alapítson családot. Maja már fiatalon úgy érezte, hogy el akar jönni hazájából. Hogy miért, az kiderül a mostani videóból.

Egy év Máltán - Zoltán története

Ebben a részben Zoltán mesél nekünk máltai kalandjairól, ahol 5 nap híján kerek egy évet töltött. Ez alatt az idő alatt lehetősége volt felfedeznie a szigetet.

Minden jog fenntartva 2022-2023
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!