https://www.kalandvagybol.hu/blogcikkek/

A kalandvágyó emberek 7 legfontosabb tulajdonsága

2022.04.08

A kalandvágyó emberek mottója szerint az élet lényege, hogy merjünk kockáztatni. Minden napot megpróbálnak érdekessé, különlegessé tenni. Ebből a cikkből kiderül, hogy melyek azok a tulajdonságok, amelyek a kalandvágyó emberre leginkább jellemzőek.

Photo: Raimond Klavins 

1. Kimozdulnak a komfortzónájukból

A kényelmi, vagy komfortzóna azon szokások és helyek összessége, ahol biztonságban érezzük magunkat, mivel ismerjük a körülményeket, ezáltal a nyugalomhoz, a kiszámíthatósághoz társítjuk őket. Itt nincsenek problémák és stresszel járó kihívások.

A kalandvágyó emberek képesek felmérni ennek a "biztonsági zónának" az előnyeit, de nem akarnak  korlátlan ideig benne maradni. Éppen ezért olyan kihívásokat keresnek, amelyek eleinte félelmetesnek tűnhetnek, mégis teljesítik őket. Nem csak az izgalom átélése hajtja őket, hanem tisztában vannak azzal, hogy a kihívások teljesítése során olyan készségeket szereznek, amelyek hasznosak lehetnek a jövőben, és amire nem tennének szert, ha a rutin szerint élnék a mindennapokat.

2. Minden alkalmat megragadnak az utazásra

Ha kalandvágyó emberekről beszélünk, akkor nagyon valószínű, hogy egzotikus és távoli helyeken történő utazásokra gondolunk, minimális kényelemmel, kíváncsiságon és improvizáción alapuló hozzáállással.

Ez általában megfelel a valóságnak, és bár elméletileg nem kell lakóhelyünktől távol költözni ehhez, mégis hosszú távon a kalandvágyó emberek fizikailag más, ismeretlen helyre vágyik. Ez azért van, mert az a tény, hogy fizikailag új helyen tartózkodunk, ismeretlen körülményekkel, szenzoros és kognitív módon egyaránt stimulál minket, és ez a típusú ember erre törekszik.

Photo: Marko Horvat 

3. Nem gondolkodnak a határaikon

Ellentétben azzal, ami a konzervatív emberekre jellemző, akik identitásukat etnikai csoportjuk vagy nemzetük csoportidentitásának fogalmához kötik, a kalandvágyó emberek nem kötelezik el magukat konkrét területi egységek mellett: az egész világ a játszóterük.

Ezért utasítják el azt a gondolatot, hogy helyrehozhatatlanul el kell különülni azoktól a helyektől, amelyeket más logika és normák vezérelnek, és hogy viszonylag nyitottak más kultúrákból származó emberek iránt.

4. Nem kerülik szisztematikusan a kockázatokat

Az ilyen típusú emberek nem kerülik az olyan helyzetet, amiben bizonyos veszélyeknek teszik ki magukat egy ösztönző élményért cserébe. Ennek oka az, hogy eleve azt feltételezik, hogy minden izgalmas helyzet együtt jár egy egészséges stressz szinttel és a bizonytalansággal.

A változásokhoz való alkalmazkodás lehetővé teszi a kellemetlenségek minimalizálását, vagy legalábbis ezek fontosságát nem hangsúlyozzák túlzottan.

5. Nem szeretik az egyhangúságot

A kalandor személyiségének nem minden aspektusa pozitív. Az egyik ilyen, hogy kevésbé tudnak alkalmazkodni az olyan helyzethez, tevékenységhez, amit monotonitás jellemez.

A gyakorlatban ez azt jelenti nem maradnak sokáig azon a helyen, ami kevés ingert kínál. 

6. Nem csak fantáziálnak és álmodoznak, hanem valóra is váltják álmaikat

Van, aki azzal tölti a napot, hogy álmodozik helyzetekről, amit szívesen megélnének, helyszínekről, ahová szívesen elmennének. A kalandvágyó emberek ezt rosszallják, mivel ez egy önbecsapás, amelyet az ember arra használ, hogy elkerülje a komfortzónából való kilépést.

Emiatt egy kalandvágyó ember az álmait próbálja a gyakorlatban is megvalósítani, nem csak képzeletben. Ha esetleg nem sikerül, rövid csalódottság után egy másik célt keresnek, hogy nehogy "blokkolják" a lehetőséget más élmények átélésére.

7. Maguktól tanulnak

A kalandvágyó emberek autodidakta módon fejlődnek

Az önálló tanulás már önmagában is kihívást jelent. Emiatt megpróbálják megtalálni a legjobb eszközöket, amelyek révén megszerezhetik a szükséges információt vagy képzést ahhoz, hogy elérjék a kitűzött célt.Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Minden jog fenntartva 2022-2023
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!