https://www.kalandvagybol.hu/blogcikkek/

Külföldre költözés előnyei 1. rész

2022.04.15

Számos oka lehet, ha az ember úgy dönt, hogy külföldön folytatja életét. Sokan a karrierjük miatt váltanak országot, a fiatalok tanulni mennek más országba, és van aki kalandvágyból. Azt mondják, nincs fejlődés áldozat nélkül. Márpedig ha egy idegen országban telepedsz le, rengeteg lehetőséged lesz a fejlődésre. 

A külföldön élésnek rengeteg pozitív, járulékos hozadéka van az empátiás készség fejlődésétől a kapcsolati háló növekedéséig. Íme a külföldi élet első 5 előnye!


1. Önállóbbá válás

Ha mérföldekre vagy a biztonsági hálótól és a kialakult, megszokott környezetedtől, a túlélés kulcsa az önállóság. Ha nincsenek megbízható családtagjaid és barátaid, akik segíthetnek, ha váratlan esemény történik, ki kell dolgoznod a saját B-tervedet.

Az érzés, hogy magadra maradtál a problémákkal, az egyik nehézsége az idegen országban élésnek, de egyben megerősít abban is, hogy túlélhetsz és boldogulhatsz ismeretlen területen is.

2. Kitágulnak az utazási lehetőségek

Egy új ország felfedezése az egyik leggyakoribb oka a külföldi utazásnak. Országváltáskor minden város egy új, csillogó, felfedezésre váró hely. Már a saját környékeden való barangolás is olyan, mintha egy mini vakációra indulnál.

 3. Nyitottság a miénktől eltérő gondolkozásra

Értékrendszerünket (mi a jó és mi a rossz) gyerekkorunktól kezdve abból a közösségből vesszük át, ahol felnevelkedtünk. Még felnőttként is nehezen vesszük észre, hogy milyen hatalmas és sokszínű a világ addig, amíg nem töltöttünk egy kis időt az otthoni buborékunkon kívül.

Egy idegen országban élve teljesen új hiedelmek, értékek és hagyományok tárulnak elénk és elképzelhető, hogy ezek némelyike ellentétes lesz a sajátoddal, hiszen sok közülük egyszerűen a világ másfajta szemléletéből fakad.

A helyiekkel való kapcsolatfelvétel és annak megismerése, hogyan gondolkodnak és élnek, fejleszti az empátiát, az együttérzést és a kritikai gondolkodás képességét. Különösen akkor, ha ezek ellentmondanak a saját logikádnak és meggyőződésednek.

4. A kommunikációs készségek fejlesztése

Azt gondolhatod, hogy a külföldi tartózkodás egyetlen nyelvi előnye az, hogy megtanulsz egy idegen nyelvet. Ám ezen túlmenően is rengeteg lehetőséged lesz arra, hogy fejleszd a kommunikációs készségedet.

Egyrészt, ha olyan valakivel próbálsz kommunikálni, aki nem beszéli a nyelvedet, arra kényszerülsz, hogy a szociális jelzésekre hagyatkozz. Az arckifejezésekből, hanglejtésekből és gesztusokból kell olvasnod ahhoz, hogy megértsd a másikat.

Ráadásul hajlamosak vagyunk leegyszerűsíteni a nyelvünket, amikor nem az anyanyelvünkön beszélünk, ez pedig megtanít arra, hogy tömör és átgondolt legyen a szóhasználatunk.

5. Megtanuljuk értékelni az apró dolgokat

A saját országunkban sok mindent természetesnek veszünk. A bankszámlanyitás egyszerűségétől kezdve a cipővásárlásig a dolgok kényelmesen és zökkenőmentesen mennek a világnak ebben az általunk ismert szegletében.

De amikor külföldre mész, a világ a feje tetejére áll. Hirtelen három nap helyett három hétbe telik az internetszolgáltatás beállítása. A bankod két különálló és nagyon különleges lakcímigazolást kér egy új számlanyitáshoz. És a szupermarketben nincs a kedvenc fagylaltod.

Több tucat ilyen kudarc után megtanulsz hálásnak lenni az élet apró dolgaiért. Még akkor is, ha az olyan egyszerű, mint a működő WiFi vagy egy jó csirkepörkölt.

Minden jog fenntartva 2022-2023
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!